Debomix Oy ja Ratesteel Oy

” Tuotannollisessa yrityksessä koneet saavat luonnollisesti keskeisen roolin.
Lopulta kuitenkin toiminnanohjaus on kilpailukykymme ja ERP:n ominaisuuksien hyödyntäminen on tärkeämpi kuin mikään tuotannollinen kone.”
– Tuotantojohtaja Tatu Kärkkäinen / Ratesteel Oy

Debomix Oy:n sekä Ratesteel Oy:n toiminnan kulmakivinä ovat osaava yritysverkosto sekä Lemonsoftin kokonaisvaltainen toiminnanohjausjärjestelmä

 Pohjois-Savossa on positiivinen ongelma, sillä nousukiidossa oleva konepajateollisuus kaipaa alueelle lisää tekeviä käsiä. Noin 40 % kasvulla vuoden 2018 startannut Debomix Oy ja niin ikään kasvutavoitteissaan etenevä Ratesteel Oy ovat saaneet tarjota töitä yhä useammalle työntekijälle. Sekä Debomix Oy:n toimitusjohtaja Markus Kiiski, että Ratesteel Oy:n tuotantojohtaja Tatu Kärkkäinen toteavat tehokkaan yhteistyön ja verkostoitumisen olleen keskeinen syy menestymiselle. Taustavoimana toimii Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmä, jonka potentiaali halutaan hyödyntää Vieremällä kokonaisvaltaisesti.

Debomix Oy sekä Ratesteel Oy ovat tehneet työtä yhteisten tavoitteiden eteen jo vuosia. Verkostoon kuuluu lisäksi yritysten omistama RD Technology Center Oy, joka täydentää yhteistyöketjua niin, että kukin voi keskittyä hitsauksesta kokoonpanoon & maalaukseen-prosessissa omaan osa-alueeseensa. Verkosto on optimoitu toimintojen lisäksi logistisesti, kolmen toimipisteen neljästä sijaitessa toistensa naapurissa Vieremällä. Sujuvaa yhteistyötä tukevat myös yhteinen valokuitukaapeli sekä jokaisella käytössä oleva Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmä. Markus Kiiski kertoo Lemonsoftin olleen Debomixin valinta jo vuonna 2012: ”Lemonilla oli tarjota järkeviä ratkaisuja, pääsimme tuolloin myös kohtuuhinnalla liikenteeseen.” Yhteistyön tiivistyessä oli aika valita yhteinen, ennen kaikkea sama järjestelmä kaikkien kolmen yrityksen käyttöön.  ”Verkoston kokonaisuudenhallinta vaatii kokonaisvaltaisen ERP:n käyttöön. Lemonsoft valittiin määrittelyprojektin myötä. Lähtökohtaisesti halusimme yhden järjestelmän, jolla pystyisi hallinnoimaan mahdollisimman paljon.”, kertoo Tatu Kärkkäinen yhteisen päätöksen taustoista.

Tällä hetkellä Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmä on keskeinen osa yritysten arkea. ”Lemonsoft on meillä käytössä laajasti tarjouspyynnöstä laskutukseen. Seuraamme ohjelmasta mitä milläkin koneella menee, mitä pitää aloittaa, milloin pitää aloittaa, milloin valmistuu, milloin lähetetään sekä tietysti kaikki materiaalien tilaukset.” Markus Kiiski kuvailee ohjelman roolia yrityksessä. ”Pystymme valjastamaan työntekijäresursseja kehittämiseen, kun perusprosessit hallitaan hyvin Lemonsoftissa.” Ratesteel Oy:n Tatu Kärkkäinen kertoo, että perustoimintojen ohella käydään läpi aktiivisia kehittämiskuvioita ja yritys investoikin merkittävästi räätälöintiin. ”Tuotannollisessa yrityksessä koneet saavat luonnollisesti keskeisen roolin. Lopulta kuitenkin toiminnanohjaus on kilpailukykymme ja ERP:n ominaisuuksien hyödyntäminen on tärkeämpi kuin mikään tuotannollinen kone. Tämän vuoksi koemme, että järjestelmään kannattaa investoida. Me budjetoimme toiminnanohjauksen ympäristön kehittämiseen samoin kuin konekantaankin.” korostaa Kärkkäinen.

Debomix Oy:n Markus Kiiski kertoo yritysten asiakkaiden sijaitsevan pääasiassa Suomessa ja 10 % toimituksesta lähtevän vientiin. Vireillä olevat hankkeet avaavat mahdollisesti kansainvälisiä ovia enemmänkin. ”Verkostossamme on yhteensä 120 työntekijää ja reilun 20 miljoonan liikevaihto. Yhteistyö ja yhteiset tulokset vahvistavat uskottavuutta maailmalla.” Kunkin yrityksen käytössä oleva ERP-järjestelmä tulee säännölliseksi puheenaiheeksi muiden alalla toimijoiden kanssa. Kiiski kertoo suositelleensa Lemonsoftia muillekin: ”Itselläni on kokemusta muistakin ERP-järjestelmistä. Tällä taustalla voin kertoa, että Lemonsoft on helppokäyttöinen, kaikki toiminnot löytyvät mitä tarvitsee ja varmasti enemmänkin.” Tatu Kärkkäinen kiittelee myös Lemonsoftin hyvää tavoitettavuutta sekä eteenpäin suuntaavaa yhteistyötä: ”Verkostomaisessa toimintaympäristössä työskenteleminen vaatii oman kehittämisensä ja fiksauksensa. Tuntuu, että Lemonsoft jakaa kanssamme ajatuksen siitä, että hyvien kumppaneiden kanssa pystyy viemään asioita eteenpäin. Lemon on kuin yksi tiimiläisistämme ja tämä onkin meille tietyntyyppinen edellytys.”

 

 

 

 

 

Debomix Oy

 • Vuonna 1995 perustettu konepaja, jonka ydinosaaminen kattaa metallien sorvauksen ja jyrsinnän
 • Toimii Vieremällä
 • Lue lisää: debomix.fi

Ratesteel Oy

 • Vuonna 1998 perustettu metallituotteiden ja niiden osakokonaisuuksien sopimusvalmistaja
 • Toimii Vieremällä
 • Lue lisää: ratesteel.fi

RD Technology Center Oy

 • Vuonna 2013 perustettu yhteistyöyritys
 • Perustajina Ratesteel Oy, Debomix Oy sekä muutamat yksityishenkilöt
 • Toimipisteet Vieremällä sekä Kiuruvedellä
 • Työllistää yhteensä 120 työntekijää
 • Yhteistyöyritysten liikevaihto n. 20 miljoonaa
 • Lue lisää: rdtc.fi